Concept

Het concept van intercreatie is ontstaan binnen de 25 jaar werking van MUS-E Belgium. Het is een inspirerende kunstpraktijk waarbij professionele kunstenaars en een divers publiek samenkomen om kunst te creëren en betekenis te geven aan alledaagse, spirituele en maatschappelijk relevante thema’s.

Deze praktijk begint met de artistieke visies van de kunstenaars, die de vrijheid krijgen om kunstprojecten te initiëren en te begeleiden, in samenwerking met mensen van verschillende leeftijden en achtergronden. In essentie is intercreatie een manier om kunst te maken die de traditionele opvattingen over auteurschap, hiërarchie en vaststaande vormen uitdaagt, en nieuwe mogelijkheden voor creativiteit opent door samenwerking en wederzijdse inspiratie. 

De kunstpraktijk van intercreatie verwijst naar een vorm van kunstcreatie die wordt gekenmerkt door samenwerking en co-creatie tussen verschillende mensen, disciplines of media. Het is een proces waarbij de grenzen tussen kunstenaar en publiek, of tussen verschillende kunstvormen, vervagen en de nadruk wordt gelegd op het samen ontwikkelen en vormgeven van een kunstwerk of kunstervaring. 

Enkele belangrijke kenmerken van intercreatie in de kunst: 

Collaboratief Proces

In plaats van één kunstenaar die autonoom een kunstwerk creëert, werken meerdere individuen of groepen samen. Dit kan tussen kunstenaars van verschillende disciplines zijn (zoals beeldende kunst, muziek, dans, theater) of tussen kunstenaars en actieve deelnemers. 

Dialoog en interactie

Intercreatie is gebaseerd op voortdurende uitwisseling van ideeën, perspectieven en creativiteit. Het werk ontstaat uit de interactie tussen de betrokkenen en groeit door gezamenlijke beslissingen en inzichten. De dialectiek, in dit verband, verwijst naar een proces van tegengestelde krachten of ideeën die in dialoog met elkaar komen, wat uiteindelijk leidt tot een artistieke synthese of iets nieuws dat voortkomt uit die interactie. 

Procesgericht

Vaak ligt de nadruk bij intercreatie op het proces zelf, in plaats van alleen het eindresultaat. Het kunstwerk of de kunstervaring kan voortdurend veranderen en ontwikkelen op basis van de bijdragen van de deelnemers.

De kunstenaar maakt het proces zichtbaar door de kunst van het samenbrengen, wat essentieel is in een intercreatief proces. Dit suggereert dat het vermogen om verschillende elementen, mensen, ideeën of perspectieven samen te brengen een kunstvorm op zich is.

Artistieke uitdaging

Omdat intercreatiekunst vaak leidt tot meervoudige, hybride vormen en onverwachte uitkomsten, is de artistieke uitdaging om ondanks deze diversiteit toch een gevoel van samenhang te behouden. De kunst van het samenbrengen betekent dat je verschillende bijdragen op zo’n manier integreert dat er een artistiek herkenbare dialoog ontstaat tussen de ideeën, zonder dat de afzonderlijke stemmen worden uitgewist. 

Meerdere uitkomsten

Omdat meerdere mensen betrokken zijn, kan intercreatieve kunst vaak leiden tot hybride vormen en onverwachte uitkomsten. Het resultaat is meestal niet vastomlijnd aan het begin van het proces, maar vloeit voort uit de interacties.  

Democratisch en inclusief

Intercreatieve kunstpraktijken zijn vaak bedoeld om hiërarchieën te doorbreken, waarbij iedereen die deelneemt een waardevolle bijdrage levert, ongeacht achtergrond, expertise of status. 

FR